Nagymama szelet (almás sütemény)
hozzávalók: 2db tojás; 4.5 dkg zsír; 4.5 evőkanál méz; 4.5 evőkanál tej; 22dkg cukor; 67,5dkg liszt; 1.5 mokkáskanál sütőpor; 30dkg alma; 37dkg dió; 45dkg baracklekvár; porcukor; vaniliás cukor
elkészítés: A tojást a tsírral, a mézzel, tejjel és cukorral egy tálban gőzön állandóan keverve kb:10 percig felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez és gyorsan összegyúrjuk. 2 részre osztjuk és jól lisztezett deszkán kinyújtjuk. Tepsi hátoldalára fektetjük és középmeleg sütőben 10-15 percig sütjük. A lapokat vékonyan megkenjük lekvárral, rátesszük az almatölteléket és a második lapot, majd egy ruhával letakarjuk 20 percig.
almatöltelék: Az almát lereszeljük, megpároljuk, mielőtt levesszük a tűzről belekeverjük a diót és a vaniliáscukrot. Melegen kenjük a lapok közé. Jó étvágyat!!!
Böbe sajtos
hozzávalók: 50dkg liszt; ¼ margarin; 1 dl tej; 2,5 dkg élesztő; 2 tojás sárgája; a fehérje pici sóval habnak, csipet só, 20 dkg sajt; 1,5 dl tejföl.
elkészítés: Összedagasztás után széthúzgálni, megszórni sajttal és összehajtogatni, 1 órát pihentetni kell. Kinyújtani, kiszaggatni, megkenni a tojáshabbal, ½ óra pihentetés után forró sütőbe tenni.
Csoki flip ( csokilikőr)
hozzávalók: 25 dkg cukor; 2 dkg kakaó; 20 dkg keserű csokoládé; 2db sűrített tej; 1 rumaroma; 3 dl szesz; ½ l víz
elkészítés: A vizet a cukoral felfőzni. Pohárba a kakaót egy kis cukorral és vízzel csomómentesre kikeverni. Utána a szirupba keverni, a csokoládét is, és amikor elolvadt, a sűrített tejet és az aromát belecsurgatni. Jól felfőzni. A tűzről levéve kb. langyosra hűtjük sűrű kevergetés mellett és a szeszt is beleöntjük, elkeverjük, üvegbe töltjük, összerázzuk, lassan lehűtjük, fagyasztjuk.
Vizen kulogó (kifli)
hozzávalók: 1 kg liszt, 12,5dkg margarin, 2 tojás, 1dkg élesztő, 2 kiskanál cukor, 5dkg zsír, csipet só, 1 dl tej ( az élesztőhöz)
elkészítés: Langyos tejben felfuttatom az élesztőt. Nagy tálban elkeverem a tojásokat, só, cukrot, zsírt, margarint majd a lisztet és jól bedagasztom. A tésztacipót konyharuhába kötöm majd nyújtófára akasztva 1,5 óráig langyos vízbe lógatom. A víznek cask a tészta feléig szabad érni. Ezután a tésztát kb. 10dkg-ra vágom és 1mm-es csíkokra nyújtom. A csíkokat szorosan egy-egy fakanálra, majd cukorba forgatva tepsibe fektetem. Közepes hőfokon 1 órát sütöm. a tepsit nem kell kizsírozni.
Húsos pogácsa
hozzávalók: 70dkg liszt, 5 dkg élesztő, tej, só, 1 pohár tejföl, 2 db tojás,
töltelékhez: 30 dkg füstölt sonka, szalámi vagy kolbász darálva – a margarinnal összegyúrni és pirospaprikával megszórjuk
elkészítés: a tésztát kinyújtani, megkenni töltelékkel és összehajtogatni. 1 órát pihenni nagyni és utána nyújtani 3szor.
Ostoros kalács
hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, só, 2 e.k.kakaó, 3 dl tej, 3 tojás sárgája, 6 dkg cukor ( 6 cipóra osztjuk)
töltelék: 25 dkg margarine, 20 dkg cukor, 3 vaniliás cukor
elkészítés: jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a 3 tojás habját, és a 2 e.k.kakaót. Ezzel kenjük meg a vékonyra kinyújtott cipókat. Hajfonással összefonjuk, a tetjét megkenjük.
Zsírozott tepsiben sütjük.
Joghurtos sütemény (4 dob. liszt a normal(5cm) tésztás a 2 dob. a vékonyabb(2.5cm) tésztás)
hozzávalók: 1 doboz joghurt, 2 db tojás, a doboz porcukor, 2(4) doboz liszt, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaniliáscukor, ½ doboz olaj (doboz= kisjoghurtos pohár)
elkészítés: összekeverjük, vajazott tepsibe megsütjük kb. 20 perc. Lehet felezni kakaósra, vagy gyümölcsöt szórni a tetejére, bele a sütés előtt.
Vendégváró
hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 ek. kakaó, 1 dkg szalakálé, kis tej
krémhez: 5 kanál liszt, 4 dl tej, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor
elkészítés: Összegyúrjuk az alapanyagokat, 2 részre osztjuk és a tepsi hátán megsütjük. 5 tojással ugyanolyan nagyságú tepsibe piskótát sütünk. A krém: a lisztet és a tejet samara főzzük. A vajat és a cukrot habosra keverjük, 1 citrom levét és héját beletesszük. Az egészet öszekeverjük és megtöltjük a tésztát. A piskóta középen legyen!
Lajos szelet
hozzávalók: 2 egész tojás, 10 dkg vaj, 2 ek. kakaó, 2 ek. méz, 40 dkg liszt, 1 kanál szódabikarbóna
krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vajjal, 3 dl tej, 1 cs.vaniliáspuding és puncspuding, 1 csomag vaniliáscukor, rum
elkészítés: a tojást, vajat, kakaót, mézet 5 percig gőz fölött keverjük, ha kihűlt a lisztet és a szódabikarbónát adjuk hozzá. 3 LAPOT sütünk belőle. A porcukrot a vajjal kikeverjük, 3 dl tejben felfőzzük a vaniliáspudingot és 1 vaniliáscukorral ízesítjük. 3 dl tejben felfőzzük a puncs pudingot és rummal ízesítjük.A vajas krémet 2 felé vesszük és a pudingokkal összekeverjük. Csokimázzal bevonjuk a tetejét. A tortabevonót gőz fölött olvasztjuk és 4 kanál étolajat adunk hozzá. Márcsak összerakjuk a süteményt és hagyjuk hűlni.